czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

467. Smażone ziemniaki z przyprawami

Ziemniaczany Tydzień

Swego czasu praktycznie co sobotę bywaliśmy na imprezach lub też sami podejmowaliśmy gości. W niedzielę takie właśnie ziemniaki z kuchni indyjskiej stanowiły wspaniałe lekarstwo, które bardzo dobrze łagodziło skutki dnia poprzedniego;-) Prawdopodobnie to zasługa przypraw, które nas osobiście stawiały na nogi i przynosiły ulgę w cierpieniu;-) Wróciliśmy do tego przepisu z okazji Ziemniaczanego Tygodnia i bardzo miło było go sobie przypomnieć. Ziemniaki są bardzo aromatyczne i przyjemnie palą podniebienie, tak więc to doskonała propozycja dla osób lubiących ostre dania. Przepis pochodzi z książki Katarzyny Pośpieszyńskiej "Przygoda kulinarna". Ziemniaki serwowaliśmy z hinduskimi szaszłykami.

SKŁADNIKI: 3/4 kg obranych ziemniaków, 3 łyżki sklarowanego masła GHEE, 1 łyżeczka kurkumy lub pół łyżeczki imbiru w proszku, 1 rozkruszony listek laurowy, 1/2 - 3/4 łyżeczki soli, pół łyżeczki soli cebulowej, 1/4 - 1/2 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki w proszku lub ostrej papryki w proszku, 1/2 - 3/4 łyżeczki garam masala, pół łyżeczki pieprzu.
 
SPOSÓB WYKONANIA: Obrane ziemniaki wypłukać, osuszyć w czystej ściereczce, pokrajać w 3 centymetrową kostkę. Do rondla z rozgrzanym masłem włożyć ziemniaki, doprawić kurkumą lub imbirem, liściem laurowym i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut często mieszając. Wsypać sól cebulową, przyprawę chili lub paprykę, posolić i smażyć dalej przez 5 minut. Kilka razy zamieszać. Doprawić garam masala, pieprzem, dodać 1-2 łyżki sklarowanego masła, zmniejszyć płomień, smażyć pod przykryciem przez 5-6 minut, 3-4 razy wstrząsnąć garnkiem. Zdjąć pokrywkę z garnka i smażyć dalej przez 2 minuty. Podawać do potraw indyjskich.
 
Smażone ziemniaki z przyprawami
środa, 09 lipca 2008, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: fermina, evdo-78-30-92-228.subscribers.sferia.net
2009/12/29 17:15:36
świetne ziemniaczki!
Polecam!


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi