czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

625. Galaretka z nóżek

Galaretka z nóżek to popularna na Śląsku przekąska, którą dosyć często serwuje się pod wódeczkę. Bardzo smaczna, a że i trochę pracochłonna to przygotowaliśmy ją już wczoraj z myślą o dzisiejszym, szybkim śniadaniu.  Przepis pochodzi z książki Wery Sztabowej "Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej".

 
SKŁADNIKI: 75 dag nóżek wieprzowych, 25 dag chudej wieprzowiny bez kości, porcja włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, przyrumieniona na blasze cebula, liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego, 1-2 ząbki czosnku roztarte z solą i pieprzem,
 
SPOSÓB WYKONANIA: Nóżki przerąbać w kilku miejscach, dokładnie umyć, sparzyć i oskrobać. Chudą wieprzowiną opłukać. Nóżki zalać w garnku zimną wodą (ok. 1,5kg) i gotować powoli 4 godziny, aż mięso będzie odchodziło od kości. W połowie gotowania dodać kawałek wieprzowiny. Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać włoszczyznę oraz liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Odcedzić wywar, przyprawić do smaku roztartym czosnkiem. Mięso obrać z kości, pokrajać w kostkę, podobnie zrobić z kawałkiem mięsa wieprzowego. Dno formy albo salaterki wyłożyć marchewką skrojoną karbowanym nożykiem, ułożyć mięso, zalać galaretą i ostudzić do zakrzepnięcia. Przed podaniem ułożyć galaretę na półmisku przybranym zieloną sałatą lub gałązkami zielonej pietruszki. Podawać z octem lub sokiem cytrynowym.
 
Galaretka z nóżek
sobota, 01 listopada 2008, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/11/01 08:35:13
Uwielbiam nózki na zimno!!!
-
2008/11/01 12:14:00
och, co ja bym dała za taką galaretkę...:))
-
2008/11/01 13:06:23
Taką galaretkę, zwaną u nas po prostu nóżkami, mama robiła na każde święta. I uwielbiałam ją! Szczególnie z dodatkiem sałatki jarzynowej, też maminej roboty :) Ale niestety potem (wtedy zresztą też) nigdy i nigdzie nie jadłam nóżek, które równałby się z tymi z mojego domu... To chyba dla mnie jedna z tych potraw, których nie da się zastąpić, odnaleźć. Taki symbol dzieciństwa. Jak magdalenki dla Prousta ;)
-
2008/11/01 13:56:15
W naszych domach mówił się też "zimne nóżki" albo "galert"
-
2008/11/01 19:40:35
danie bardzo popularne w moim domu. my na to mlwimy galat:)
-
2008/11/02 17:20:42
Lubię zimne nóżki - bardzo dawno ich nie robiłam . Ale narobiliście mi smaku , mniam !
-
Gość: , ip-193-46-68-11.eltronik.net.pl
2008/12/22 17:20:59
kocham je
-
Gość: edek100, ihl93.internetdsl.tpnet.pl
2009/02/03 07:41:01
A po śląsku GALERT
-
Gość: endriu, ip-89.171.29.35.static.crowley.pl
2009/09/25 19:43:04
Jo do galertu daja jeszcze zielony groszek z puszki i i nać pietruszki.
-
Gość: , 83.1.64.22*
2009/11/14 00:08:11
Rychtik domowy przepis
-
Gość: cez, 178.182.150.177.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2010/12/22 11:39:57
Odświezam temat!!!
Właśnie po raz pierwszy w nowym domu święta.Do tej pory mieszkanie w bloku,więc problemy z przechowywaniem zimnych nóżek.
Teraz-- Bez zimnych nóżek święta?!!
Może nie być coca-coli,innych wymysłów współczesności ale zimnenóżki=koniecznie
Właśnie opalone,z golonklami bulgoczą sobie na wolnym ogniu.Zapach przypraw dominuje wszystko
Wiwat rtadycja!!!
Wiwat karp.zimne nózki, barszcz z uszkami i śledzie
Preczz mac donaldem i innymi truciznami
-
Gość: Helena, 104.83-213-105.dynamic.clientes.euskaltel.es
2011/06/30 23:14:20
Jutro po raz pierwszy w zyciu mam zamiar zrobic galart i jest to przepis ktory spodobal mi sie najbardziej ze wszystkich ktore znalazlam w internecie jezeli mi wyjdzie to sie pochwale a jak nie to przemilcze...
-
Gość: hanzlik, 195.82.181.7*
2011/07/14 17:16:45
bardzo fajny przepis, robia keryś już roz. zawsze wszystko drap zeżarte ;-)


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi