czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

628. Kluski czarne

Przygotowaliśmy wczoraj na obiad klasyczny śląski zestaw czyli kluski, rolady i modrą kapustę. Jako, że przepis na kluski śląskie publikowaliśmy już wcześniej to tym razem sięgnęliśmy po przepis na kluski czarne, które określa się również mianem szare lub żelazne. Są smaczne, a poza tym w przeciwieństwie do klusek śląskich bardzo nam smakują odsmażane na drugi dzień. Przepis pochodzi z książki Wery Sztabowej "Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej".

 
SKŁADNIKI: 4 ugotowane w łupinach ziemniaki obrane i przepuszczone przez maszynkę, 5 dużych surowych ziemniaków, 3 łyżki mąki pszennej.
 
SPOSÓB WYKONANIA: Surowe ziemniaki utrzeć na tarce, odcisnąć z wody przez czystą szmatkę. Płyn odstawić, a gdy na dnie powstanie osad, zlać ostrożnie wodę, osad zaś dodać do masy. Połączyć ziemniaki gotowane z tartymi, dodać mąkę pszenną, wyrobić na jednolitą masę, formować okrągłe kluski i gotować w osolonej wodzie 7 minut. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymać jeszcze chwilę na małym ogniu.
 
Kluski czarne
poniedziałek, 03 listopada 2008, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/11/03 07:07:16
Też mam je w planach, bo uwielbiam tego rodzaju jedzonko:)
-
Gość: geo3, bqh1.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/03 07:55:28
UUmm to jest to co ślązoki lubiom najbardziej :P
-
2008/11/03 08:29:39
Oj chyba nie tylko Slazacy je lubia. Ja, je uwielbiam. Tylko mnie prawie nigdy nie wychodza. A niby taka proste to przygotowanie.
-
2008/11/03 12:59:47
A my ich nie znamy, ale chetnie sprobujemy. :) Od czego pochodzi ta nazwa?
Pozdrawiam!
-
Gość: geo3, bqh1.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/03 15:53:24
Widzisz notme czym dłużej zostawisz na powietrzu starte ziemniaki tym są ciemniejsze, ja lubię poczekać z dalszą robotą aż mają taki fajny intensywny kolor :P
-
2008/11/03 22:26:10
O! Ulubione kluski mojej mamy :) Ja ich nie jadam, za to mama bardzo często je sobie robi.
-
2008/11/03 22:39:53
Oj , chyba zrobię , bo lubię takie kluchy ! Tylko uzupełnię zapasy ziemniaków :)
-
2008/11/04 05:45:35
Notme: nie wiem skąd taka nazwa. Pewnie na zasadzie przeciwieństw, że skoro kluski śląskie są białe, to te trochę ciemniejsze są czarne lub szare;-) Coś jak kapusta biała i czerwona, która tak właściwie jest fioletowa;-)
-
2008/11/04 09:39:48
No tak, to tez jakies wyjasnienie. :)
A teraz zartem, :) moze trzeba poczekac az te surowe ziemniaki zrobia sie czarne ;)) i w ten sposob kluski uzyskuja ten szaro-czarny kolor hihi.

P.S. jeszcze jej nie ma, ale ja juz zazdroszcze bardzo tej zupki szczawiowej! mniam, mniam

Pozdrawiam!
-
2008/11/04 15:14:38
zrobiłam !
smakuje.blox.pl/2008/11/Kluski-czarne.html
dziekuję za przepis :)
-
Gość: kacia, p54a8c35d.dip.t-dialin.net
2009/05/30 22:06:41
Ja tez robie takie kluski , tylko daje make kartoflana


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi