czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

631. Szałot śląski

Do tej pory wydawało nam się, że pod pojęciem "szałot śląski" ukrywa się bardzo popularna - chyba nawet w całym kraju - sałatka jarzynowa. Okazuje się, że takie nasze wspólne zabawy kulinarne mają również charakter edukacyjny i dzięki temu mieliśmy okazję zrewidować nasz pogląd;-) W planach szałot miał być na dwa razy, ale tak nam zasmakował, że zjedliśmy go w całości na jedno posiedzenie;-) Przepis pochodzi z książki Wery Sztabowej "Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej".

 
SKŁADNIKI: 75 dag ziemniaków, łyżeczka kminku, 2 słone śledzie, 2 kiszone ogórki, duża cebula, sól, pieprz, ocet lub woda z ogórków, 10 dag słoniny lub boczku.
 
SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, dodając do gotowania łyżeczkę kminku. Zdjąć skórkę pokrajać w grubą kostkę. Śledzie wymoczyć, oczyścić ze skóry i ości, pokrajać w drobne paseczki. Kiszone ogórki obrać ze skórki, pokrajać w kostkę, to samo uczynić z cebulą. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i octem. Na końcu skroić w drobną kostkę słoninę lub boczek, wysmażyć na patelni, polać sałatkę i ostrożnie wymieszać. Szałot śląski  podaje się do gorącej kiełbasy z musztardą.
 
Szałot śląski
wtorek, 04 listopada 2008, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/11/04 07:40:52
Brzmi zachęcająco:) A o takiej sałatce to ja w ogóle nie słyszałam;)
-
2008/11/04 08:32:38
Rewelacyjna sałatka - szczególnie na zakrapiane imprezy :)
Super są Wasze propozycje polskich dań, dużo można się nauczyć :)
-
2008/11/04 08:41:34
Fajna propozycja, nie słyszałam nigdy o takiej sałatce :))
-
2008/11/04 08:48:26
Tilanaro: Twoje propozycje też są bardzo edukujące, a szczególne wrażenia zrobiła na mnie ostatnio kaszubska kartoflanka z węgorzem;-)
-
Gość: geo3, bqi15.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/04 09:05:51
Jestem ze Śląska i uważam to coś za herezje, nie spotkałem jeszcze nigdy osoby, która na nazwę szałot śloński myślała o czym innym niż szałot z ziymniaków i jarzyn ( obecnie daje sie też majonez, ale prababcia mówiła że kiedyś się jadło bez, bo nie zawsze boł)
-
2008/11/04 09:19:14
Jak wiesz sami żeśmy się zdziwili i specjanie po Twoim wpisie sprawdziłem w googlach nazwę "szałot śląski" i w wikipedii oraz na innych stronach pojawia się on jako potrawa z boczkiem, ziemniakami śledziem i ogórkiem kiszonym.
-
Gość: , 194.8.203.18*
2008/11/04 09:49:40
sledzie...kiszone ogorki, boczek, czy zoladek jest w stanie to strawic:))) Moze rzeczywiscie trzeba to zakropic:)))
-
2008/11/04 11:01:06
Super sałatka, szybka i zanosi się na smaczną:)
-
Gość: geo3, bqi15.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/04 12:42:51
Jo je w szoku :P
-
2008/11/04 13:33:26
A ja w ogóle nigdy nie słyszałam słowa "szałot"... Ile to się człowiek o kulturze swojego kraju dowiaduje dzięki takim akcjom kulinarnym ;)
-
2008/11/04 14:19:55
Ja własnie dlatego lubię takie akcje, bo dzieki nim wiele się mogę dowiedzieć i spróbowac nowych smaków :) Uwielbiam nasze wspolne gotowanie ~!
-
2008/11/04 19:41:50
czy Wy jestescie ze Slaska?;)
-
2008/11/04 20:05:17
A ja czekam na tę Waszą szczawiówę i w sekrecie dodam, że oberibę popełniłam :)

pozdrówka!
-
Gość: Capsel, ty38.internetdsl.tpnet.pl
2008/11/05 01:04:16
Też się dziwię, że to ma być szałot ślonski! Chyba, że autor miał na myśli Dolny Śląsk...
-
Gość: mark, 80-51-4-6.neotrix.eu
2008/12/21 23:50:19
Kochani Śląsk to nie tylko Górny i Dolny. Śląsk to tygiel. Moja Babka z Mysłowic robiła bez śledzia reszta jak w przepisie. Babka Żony z pod Dobrodzienia identyczny szałot jak w przepisie .A jeszcze kuchnia z okolic Raciborza,Cieszyna , a Zaolzie, a Beskid, a Łużyczanie ( byłe DDR) Śląsk to mieszanka smaków.
Pozdrowienia z Mysłowic.
-
Gość: Tungus, rm205.tys15.1000lecie.pl
2009/12/29 15:21:01
Kolejny ekspert od kuchni śląskiej i śląska. Dolny Śląsk to Śląsk tylko z nazwy geograficznej, nie ma nic wspólnego ze Śląskiem w rozumieniu kulturowym, z prostego powodu, iż jest tam ludność z przesiedlonego Lwowa i ogólnie z za Buga. Łatwiej tam o bliny niż szałot.
-
Gość: , p508cd837.dip.t-dialin.net
2010/04/03 08:32:01
nigdy jak długo żyje nie słyszałem o szalocie ze śledziem i boczkiem a trzeba wam wiedzieć ze cale życie w familokach się wychowywałem.Tak wiec trwalem cale zycie w bledzie albo nie wiem z jakich stron jest ten przepis
-
Gość: Ślązaczka, ostr.techmedia.com.pl
2010/07/07 14:17:46
Od kiedy do szałotu daje się śledzie???? Fuj!!! Jestem Ślązaczką z "dziada pradziada",i z tego co pamiętam,to moja mama i babcia nawet nigdy do szałotu śledzi nie dawały!!!
-
Gość: , aete156.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/21 08:05:07
co ty gadasz szałot ze śledziem do gorącej kiełbasy chybaś chora
-
Gość: to jest to, abkb43.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/07 17:49:48
W 75 roku wyjechałam za Sląska, dokładnie z Gliwic,do dzisiaj serwuję ten szałot,robi go teraz moja synowa dla przyjaciół,uwielbiamy te różne smaki,nasza rodzina jest teraz wielokulturowa każdy wniósł jakieś smaki, u mnie w domu rodzinnym ta słoninka lub boczek koniecznie musiały być wędzone,pozdrawiam i smacznego
-
Gość: kaczusia, 87-207-87-217.dynamic.chello.pl
2011/04/08 19:32:48
To nie jest szałot tylko sałatka śledziowa. Szałot to gotowane jarzyny wymieszane z majonezem, ogórkami, cebulą, jajkiem i przyprawami.
-
Gość: theodj, bzg137.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/08/17 19:55:33
Co to za bzdury wszędzie czytam o szałocie, jakie śledzie, jaki majonez??? To koło Śląska nawet nie stało nigdy, szkoda ze babcia już nie zyje , bo robiłą najlepszy jaki jadłem.


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi