czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

695. Smażone grzyby suszone

Do grzybów suszonych podanych w taki właśnie sposób przymierzaliśmy się już kilka razy. Zwykle jednak w sklepach trafialiśmy na susz o bliżej nieokreślonych kształtach, który nie nadawał się do wypróbowania tego przepisu. W tym roku było jednak inaczej. Jakieś dwa tygodnie temu w czasie wizyty w jednym z marketów trafiłem na woreczek z dorodnymi kapeluszami prawdziwków, który nie zastanawiając się wrzuciłem pośpiesznie do koszyka. Wczoraj przed pójściem do pracy grzyby namoczyliśmy w mleku, a popołudniu zjedliśmy je na obiad. Są smaczne, chociaż mieliśmy na ich temat trochę odmienne zdania. Ja stwierdziłem, że spodziewałem się po nich czegoś więcej, natomiast Irena uważa, że grzyby w takiej postaci przerosły jej oczekiwania. Najlepiej wypróbować samemu i wyrobić sobie swój własny osąd;-) Przepis pochodzi z książeczki z serii "Lubię gotować: Potrawy wigilijne".

 
SKŁADNIKI: 16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 4-5 cm, 3 szklanki mleka, 6 łyżek oleju, sól. Do panierowania: 4 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, pół szklanki bułki tartej, do przybrania kilka gałązek natki pietruszki.
 
SPOSÓB WYKONANIA: Grzyby dokładnie umyć, zalać posolonym mlekiem i moczyć 6-8 godzin. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko osolona wodą i gotować do miękkości. Odcedzić. Ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z dwoma łyżkami wody i posolić. Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące przybrane natką pietruszki.
 
Smażone grzyby suszone
sobota, 20 grudnia 2008, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2008/12/20 06:29:51
W przyszłym roku,aby uniknąć rozczarowań,proponuję uskutecznić wycieczkę do lasu-grzyby same się znajdą.
-
2008/12/20 07:13:22
takie kapelusze własnoręcznie zbieranych grzybów sa jednym z dań na Wigilii w moim domu
palce lizać po same łokcie :)
-
2008/12/20 09:26:22
uwielbiam grzyby suszone i tez do tak przyrządzonych się przymierzam, ale to smażenie na oleju mnie odstrasza ;)
-
2008/12/20 09:40:47
O mniamku :)) Pyszności jak zawsze u Was! :)
-
2008/12/20 10:08:20
Ja dziś mam przyspieszoną Wigilię, bo mój mąż wyjeżdża, a takie grzyby smażone są u mnie tradycyjnym daniem, więc właśnie się kapelusze moczą. Różnica jest taka, że ja robię bez bułki tartej. Pozdrawiam!
-
2008/12/20 10:53:25
U nas u Teściów smażone suszone grzyby są tradycyjnym daniem wigilijnym. Bardzo je lubię. Więc jak wigilia wypada u nich, to zawsze się cieszę na te grzyby.
-
2008/12/20 11:07:46
Uwielbiam grzyby w każdej postaci i Wasze tak ślicznie, rumiano wyglądają :)
-
Gość: Krokodyl, aapp118.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/12/20 12:37:45
U nas, na Święta zawsze jemy takie smażone grzyby. :-) I tylko wtedy, zeby się stęsknic za tym smakiem. :-)
-
2008/12/20 15:12:13
Widziałam ten przepis chyba w dodatku do Gazety Wyborczej Macieja
Kuronia z tego tygodnia i zastanawiałam się jak takie danie smakuje. Może spróbuję je zrobić w przyszłym roku? Pozdrawiam :)
-
2008/12/21 09:58:11
Przypomniales mi cos z mojego dziecinstwa. Otoz kiedy moj tato wracal z grzybobrania smazyl w ten wlasnie sposob grzyby "sowy" to byl dla nas raj! A na wigilje u nas smazymy suszone grzybki w ciescie nalesnikowym, takie placuszki.
-
Gość: też gotująca, allel02.ihar.edu.pl
2009/08/14 11:36:16
Uwielbiam grzybobranie i później wigilijne, smażone grzyby:-). Przyrządzam część tak jak w przepisie, część zaś w cieście naleśnikowym, z tym, że grzyby do ciasta naleśnikowego moczę i gotuję w wodzie doprawionej sosem sojowym ciemnym . Mają wtedy ciekawy smak:-). Pozdrawiam.
-
Gość: krystyna, 188.146.239.211.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2009/12/15 15:58:53
W naszym domu suszone grzyby smażone to jedno z najważniejszych dań. Przygotowanie grzybów wyglada podobnie, ale u nas nie są one panierowana. Po prostu na doskonałym oleju przysmażam piórka cebuli, po czym wrzucam do niej grzyby lekko oprószone mąką, oczywiście uprzednio ugotowane, chwilę duszę i przyprawiam solą i pieprzem. Wspaniale smakują z smażonymi rybami


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi