czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

940. Likier pomarańczowy

Pomysł na przygotowanie tego likieru powstał podczas naszej rowerowej wyprawy na biesiadę śląską w centrum M1. Kiedy dotarliśmy na miejsce chciało nam się pić, a to całkiem naturalnie wywołało w nas dyskusje na temat napojów zarówno bezalkoholowych jak i tych z zawartością procentów;-) Generalnie doszliśmy do wniosku, że dawno nie przygotowaliśmy żadnych trunków domowym sposobem. Po powrocie do domu znalazłem przepis na ten likier, a następnego dnia zakupiliśmy potrzebne składniki. Dziś mijają dokładnie dwa tygodnie od tej chwili, a więc przyszedł czas na degustację;-) Robiliśmy z połowy ilości i wyszło nam ok. 800 ml bajeranckiego likieru;-) Przepis na Lichior de portocale pochodzi ze strony recipes.wikia.com.

 
SKŁADNIKI: 1 litr wody, 500 g cukru, 0,5 l wódki, 1 łyżeczka karmelizowanej esencji cukrowej - pominęliśmy, na esencję: starta na tarce skórka z 4 pomarańczy, 0,25 l wódki

SPOSÓB WYKONANIA: Startą skórkę z 4 pomarańczy włożyć do słoika. Dodać 0,25 l wódki i przykryć folią do żywności. Przechowywać w ciepłym miejscu przez dwa tygodnie. Powstanie esencja. Przygotować syrop z cukru i wody, kiedy jest gotowy dodać połowę przecedzonej wcześniej esencji i zdjąć z ognia. Wystudzić. Dodać pozostałą połowę odcedzonej esencji oraz 0,5 l wódki i karmelizowaną esencję cukrową. Najlepiej przecedzić całość przez papierowy filtr. Zabutelkować napój, przechowywać w chłodnym miejscu.
 
Likier pomarańczowy
niedziela, 24 maja 2009, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/05/24 17:33:05
to my z Zemfi prosimy o zachowanie dla nas trochę, bo my dalej planujemy do was wpaść ;)
-
2009/05/24 19:29:22
W takim razie następnym razem przygotujemy z całej ilości;-)
-
2009/05/24 19:57:33
Taki też muszę zrobić - bo się normalnie pośliniłam ;)
-
2009/05/25 00:24:31
Chętnie bym takim wzniosła jakiś toaścik ;)
-
2009/05/25 09:48:08
Bardzo lubię domowe likiery:) Chętnie wypróbuję ten przepis:)
-
2009/05/25 10:04:23
Wow! Jaki fajny likier ,a jakie piękne zdjęcie!:))
-
2009/05/25 20:19:40
Na zdrówko. :)))

Pozdrawiam ciepło!
-
2010/05/09 11:14:36
czy ten likier nadaje się do drinków? Np margherita?
-
2010/05/23 17:10:10
Hm tego to nie wiem. Nam smakował sam w sobie.


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi