czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

1054. Bakłażany nadziewane mięsem

To już nasza ostatnia grecka propozycja w ramach wędrówki z Widelcem po Europie. Jest trochę pracochłonna, ale warto zadać sobie trochę trudu np. w weekend, gdyż danie jest zdecydowanie tego warte. Przepis pochodzi z książki Aphrodite Kaipi "Kuchnia Grecka".

SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości bakłażany, 120 ml oliwy, 1 pokrojona w kostkę cebula, 300 g siekanego mięsa wołowego, sól, pieprz, 1 pęczek natki pietruszki, 50 ml wytrawnego białego wina, 8 łyżek startego ostrego sera, 100 ml soku pomidorowego. Sos beszamelowy: 6 łyżek mąki, 3 łyżki masła, 250 ml mleka, 1 rozbełtane jajko, 1 łyżka cukru.

SPOSÓB WYKONANIA:
Bakłażany przekroić wzdłuż, usunąć miąższ za pomocą łyżeczki i pokroić go w kostkę. Na 3 łyżkach oliwy zasmażyć przez 5 minut z każdej strony połówki bakłażanów. Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i dusić w niej cebulę, mięso oraz miąższ z bakłażanów. Po upływie 15 minut dodać sól, pieprz, posiekaną natkę, wlać wino i całość dokładnie wymieszać. Mieszankę dusić na małym ogniu jeszcze przez 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na rozgrzanym maśle zasmażyć lekko mąkę i ciągle mieszając dolewać mleko. Na koniec sos posolić, dodać jajko i cukier. Połówki bakłażanów przełożyć do żaroodpornego naczynia, wypełnić nadzieniem mięsnym i polać sosem beszamelowym. Następnie posypać tartym żółtym serem. Sok pomidorowy wymieszać z pozostałą oliwą i wlać do formy. Potrawę zapiekać w piekarniku przez pół godziny.

Bakłażany

czwartek, 27 sierpnia 2009, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/08/27 06:37:19
Coś pysznego ! Mniam! :)))
Uwielbiam bakłażany chyba w każdej postaci :)))
Pozdrówki!:)
-
2009/08/27 07:15:15
Jadłam coś takiego kiedy byłam w Grecji :) ! Jest to faktycznie bardzo smaczne danie. Przepis zapisuję i na pewno kiedyś wykorzystam :)
-
2009/08/27 07:39:38
Kiedyś koleżanka mi powiedziała: jak bedziesz w Grecji, koniecznie zjedz pantofelka. Jak się potem dowiedziałam, to był nadziewany bakłażan i Wasz faktycznie tak wygląda:) Napewno jest smaczny, jak się przekonam do bakłażana to taką właśnie wersję przygotuję. Pozdrawiam:)
-
2009/08/27 09:13:52
i ja uwielbiam bakłażany, za smak i kolor:) takie danie musi byc pyyyszne!
-
2009/08/27 09:54:57
Wyglądają cudnie! Bardzo lubię nadziewane dyniowate, wszystkie, w każdy chyba sposób :)
-
2009/08/27 13:31:35
telepatia? ja dziś kupiłam bakłażana, ale pewnie z makaronem go zjem ;)
-
2009/09/03 15:02:14
Bardzo lubię tak przygotowane bakłażany:) Bardzo mi się podobają Wasze greckie propozycje, wszystkie przeglądnęłam z wielką ciekawością:)
-
2009/12/22 08:56:48
Wow wyglada pysznie. Uwielbiam baklazany a jeszcze z mielonym mieskiem, beszamelem i serem musi smakowac niesamowicie. Po swietach zabieram sie za ta potrawe.
-
Gość: , 83.2.24.25*
2010/07/24 00:09:41
baklazany lubie za ich kolor i smak,a z mieskiem sa pychotka
-
Gość: , host-215.9.elzappero.net
2010/10/03 12:44:14
dzisiaj to robię na obiad do farszu dodałem trochę ryżu jeszcze nie zapiekłem ale jest pycha PS do sosu tej mąki to trochę za dużo


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi