czyli Irena i Andrzej w podróży, w kuchni i na co dzień.
Blog > Komentarze do wpisu

1102. Śliwki w boczku

Powoli dobiega do końca akcja "Czas na śliwki" zorganizowana przez Blue Megi. Z okazji tego śliwkowego święta przygotowaliśmy małą, smaczną przekąskę jaką z pewnością są pieczone suszone śliwki zawijane w boczku. Fajnie sprawdzają się jako małe co nieco np. na imprezie. Polecamy!!

SKŁADNIKI: 20 szt. śliwek suszonych, 20 plastrów boczku wędzonego, czerwone wino. Ewentualnie: pieczywo, musztarda.

SPOSÓB WYKONANIA:
Śliwki moczymy przez 1 godzinę w winie. Osuszamy i każdą śliwkę owijamy plastrem boczku. Ukladamy na blachę wyłożonej folią aluminiową. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Podajemy z musztardą i pieczywem.

Śliwki w boczku

poniedziałek, 28 września 2009, grumko

Polecane wpisy

  • 2755. Wątróbki drobiowe na toście

    Przepis pochodzi z serwisuBBC Good Food . Wątróbki drobiowe na toście SKŁADNIKI: 25 dag wątróbek drobiowych, 2 posiekane szalotki, duża garść posiekanej natki p

  • 2719. Kanapki z pastą jajeczną

    Nowa Zelandia: Kanapki z pastą jajeczną ŹRÓDŁO: Celtnet.Org.Uk . SKŁADNIKI: 4 jajka ugotowane na twardo, pół łyżeczki masła, szczypta curry, 2 łyżki majonezu, 4

  • 2712. Terrina ze szpinakiem, ricottą i kozim serem

    Włochy: Terrina ze szpinakiem, ricottą i kozim serem / Sformato di spinaci ŹRÓDŁO: Gino D'Acampo "Fantastico!". SKŁADNIKI: 2 łyżki oliwy z oliwek plus dodatkowo

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2009/09/28 19:06:32
Wyglądają świetnie i apetycznie!
Nigdy nie próbowałam śliweczek robionych w ten sposób, ale sądzę, że to naprawde fajna przekąska imprezowa :)
-
cuda.wianki
2009/09/28 20:39:19
tez tak pomyslalam! na impreze jak ulal! :-)
-
aga-aa
2009/09/28 22:26:24
kurcze a ja jem śliwki prawie codziennie a nic specjalnego z nimi nie przygotowałam, jakoś natchnienia nie miałam :/
-
2009/09/29 06:08:21
Nigdy takich śliwek nie jadłam, ale słyszałam, że są smaczne .
Zamiast w piekarniku możne je przyrządzać na patelni - podobno są równie dobre. :)
-
mag-43
2009/09/29 07:59:49
śliweczki pyszota, ale radzę spróbować moczenia w sherry smak bardziej wyrazisty i pod zmrożoną wódeczkę na imieninowym stole wyborny
-
blue_megi
2009/09/29 08:38:25
mniam :)))) dopisuję do podsumowania :) pozdrawiam :)


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi