czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

1224. Rolada serowa z pieczarkami i mięsem

Po raz pierwszy rolada z żółtego sera pojawiła się u nas na stole podczas Świąt w 2007 roku. Ponieważ bardzo nam wtedy zasmakowała, to w tym roku postanowiliśmy przygotować ją według nieco innego przepisu, który okazał się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę! Już sam farsz grzybowo – mięsny jest bardzo smaczny, a jeszcze dodatkowo całość owinięta jest w mocno serowy omlet. Po prostu pycha!! Roladę najlepiej kroić po schłodzeniu w lodówce, a nam najbardziej smakowała podana na grzance z marynowanymi grzybkami i ogórkami.

SKŁADNIKI:  30 dag żółtego sera, 20 dag majonezu, 3 całe jajka, 0,5 kg mięsa mielonego, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, masło, 15 dag,, wegeta, pieprz, maga, papryka mielona,

SPOSÓB WYKONANIA:
Ser zetrzeć na dużych oczkach, dodać majonez, jajka; wymieszać i wylać na formę o wymiarach 35 x 25 wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec przez 30 min. Gdy ostygnie wyjąć i zdjąć papier. Przygotować farsz: usmażyć cebule na maśle, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż woda wyparuje. Gdy ostygną zmielić, połączyć z mięsem mielonym i doprawić. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na upieczony placek serowy i zawinąć w roladę na foli aluminiowej. Wierzch posypać wegetą, zawinąć folią i piec 30 minut.


 
Rolada z żółtego sera

poniedziałek, 28 grudnia 2009, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/12/28 11:45:44
Ależ to świetny pomysł! Do tego uwielbiam ser :) Jak rozumiem, ser po zapieczeniu jest elastyczny i się nie kruszy?
-
2009/12/28 11:51:14
No rzucać to nim raczej nie można, ale nie trzeba też być przesadnie delikatnym, żeby zdjąć z niego papier i zwinąć w roladę;-) Polecam!
-
2009/12/28 12:12:57
Nie, rzucać bym nie zamierzała, chodziło mi o zwinięcie rolady ;) Wasza wygląda bardzo smakowicie :) Dziękuję za odp.
-
Gość: maciek, xdsl-1815.wroclaw.dialog.net.pl
2009/12/28 12:47:22
Ja też uwielbiam ser, a moja dziewczyna jeszcze bardziej, najlepiej zapiekany ;-) Jakiego gatunku sera najlepiej użyć ?
-
2009/12/28 12:49:23
Nie no, ja za Wami nie nadążę:) Kolejny fajny przepis do wypróbowania:)Pozdrawiam:)
-
2009/12/28 13:00:54
Maćku: myśmy akurat użyli Edamskiego, ale możecie spokojnie dodać ser taki jaki najbardziej lubicie.
Wiosenko: Staramy się;-)
-
2009/12/28 14:26:00
Świetny pomysł! Zwłaszcza dla seroluba takiego jak ja;)
-
2009/12/28 15:06:25
To musi być pyszne!!


--------------------------------

iduo.pl
-
2009/12/28 17:34:20
mi by taka rolada wystarczyła na wigilijnym stole, no dobra babcine uszka, babcina kapusta i wasza rolada ;)
-
2009/12/28 17:42:49
Wow ! Wspaniała! Bardzo mi się podoba i chętnie bym jej spróbowała. Nie dość ,ze pięknie się prezentuje to ma w sobie wszystko to co lubię:))
Pozdrówki :)))
-
2009/12/28 19:02:51
uwielbiam!!!! pomimo przejedzenia na taką roladkę to bym się skusiła...
-
2009/12/29 01:12:51
Dodane do ulubionych :) Jestem bardzo ciekawa jak smakuje takie ciasto serowe :)
-
Gość: też gotująca, allel.ihar.edu.pl
2009/12/29 14:45:36
ciekawy przepis do wypróbowania - tu głównie "ciasto" serowe. Dotychczas rolady serowe robiłam z sera, który należało w zamkniętym foliowym woreczku ,zanurzonym w wodzie ogrzewać, aż do uzyskania plastycznej konsystencji. Taki ser wałkuje się w kształt prostokąta, faszeruje czym kto lubi, zwija roladę i zastudza. Też dobre.
-
2009/12/30 06:14:06
Sposób o którym piszesz znamy i o dokładnie takiej roladzie wspominamy we wstępie.
-
Gość: Monolc, hpm154.internetdsl.tpnet.pl
2010/02/03 13:18:08
Przepis wygląda zachęcająco :) Jednak czy ktoś może mnie uświadomić w poniższych kwestiach ?
1 - w jakiej temperaturze piec i masę serwą i później całą roladę ????
2 - czy masę serową i później roladę wkładać do zimnego czy nagrzanego piekarnika ???
Będę wdzięczna za odpowiedź bo takie elementy mają kluczowe znaczenie w przygotowywaniu posiłków według przepisów. Z góry dziękuję :)
-
2010/02/03 16:32:48
Dokładnie nie pamiętam w jakiej temperaturze piekliśmy roladę.
Pewnie była z przedziału 180 - 200 stopni.
Jeśli chodzi o wstawianie to jak najbardziej do nagrzanego piekarnika.
-
Gość: lena79, 80.51.181.5*
2010/05/19 11:59:52
właśnie jadłam taką roladę,jest przepyszna,polecam!!!!!
-
Gość: , qx178.internetdsl.tpnet.pl
2011/10/28 07:18:39
Super zrobiłam i znikła w obłędnym tępie.


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi