czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

1346. Kluski śląskie buraczkowe

Jedną z pierwszych ksiażek, którą kupiliśmy zaraz po ślubie była "Przygoda kulinarna" Katarzyny Pośpieszyńskiej. Z niej to pochodzi przepis na zrazy zawijane po luzońsku, które przygotowaliśmy na nasz pierwszy wspólny wielkanocny obiad i od tego czasu zrazy te towarzyszą nam co roku podczas świątecznej niedzieli. Zmieniają się oczywiście dodatki, a w tym roku pyszne porcje mięsa serwowaliśmy z dodatkiem smacznych klusek o kolorze i posmaku buraczkowym. Przepis pochodzi z serwisu mojegotowanie.pl i jest naszą siódmą propozycją przygotowaną w ramach Kuchni Wielkanocnej 2010.

SKŁADNIKI: ok. 30 dag ugotowanych ziemniaków, 1 nieduży ugotowany lub upieczony burak ćwikłowy, mąka ziemniaczana, do gotowania: ok.1,5 l wody + czubata łyżka soli.

SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki (bez skórki) zmielić w maszynce albo przycisnąć przez praskę. Buraczka obrać ze skórki, zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej. Połączyć dokładnie warzywa i ugnieść w miseczce. Nożem podzielić masę, na krzyż, na 4 równe części i jedną wyjąć łyżką, odłożyć na bok. W to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną - tyle, żeby zakryła cały ubytek, równo z powierzchnią + 1 czubatą łyżkę. Dodać z powrotem odłożoną część masy warzywnej i wyrobić gładkie ciasto. Rękami zwilżonymi zimną wodą albo oprószonymi mąką ziemniaczaną formować kulki wielkości orzechów włoskich, spłaszczać je lekko na dłoni i kciukiem robić zagłębienie na środku. Kluski wrzucać na mocno osolony wrzątek, zamieszać delikatnie łyżką, gotować ok.1-2 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć.

Kluski śląskie buraczkowe

wtorek, 06 kwietnia 2010, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/04/06 06:41:49
Cudne kluseczki! Kolor pierwsza klasa, bardzo mi się podobają!
Zyczę miłego wtorku!:))
-
2010/04/06 08:03:22
A to świetny pomysł! ja pomyślałam od razu i o zielonych, szpinakowych...
Katarzyny Pośpieszyńskiej mam Kuchnię chińską i Gotujemy w kuchence mikrofalowej. Bardzo lubię jej przepisy :)
-
2010/04/06 08:05:01
Grumki, ależ mieliście wspaniałe kluchy na obiad. Pięknie się prezentują na talerzu, a jeszcze lepiej pewnie smakowały. Pozdrawiam
-
2010/04/06 08:52:19
Ale ładne :)
-
2010/04/06 09:56:41
Ale śliczne! Piękne kluseczki, aż brakuje mi słów!
-
2010/04/06 10:03:46
O rany! Ależ to musiała być atrakcja na wielkanocnym stole:-)


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi