czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

1793. Banany smażone z imbirem i pomarańczą

Z Widelcem po Azji

Absolutnie doskonały deser, a smaków w nim co niemiara!!;-) Serwowaliśmy go z lodami waniliowymi, które posypaliśmy resztą uprażonego kokosu i sezamu. Normalnie niebo w gębie!;-) Przepis pochodzi ze strony AsiaRecipe.Com.

Laos: Banany smażone z imbirem i pomarańczą
SKŁADNIKI: 3 łyżki świeżo startego kokosu - u nas wiórki kokosowe, 60 g niesolonego masła, 1 łyżka startego imbiru, starta skórka z 1 pomarańczy, 6 bananów, 60 g drobnego cukru, 6 łyżek likieru pomarańczowego, 3 łyżeczki uprażonego sezamu, plasterki limonki do dekoracji, do podania lody.

SPOSÓB WYKONANIA: Rozgrzać patelnię teflonową. Włożyć starty kokos i smażyć przez ok. minutę aż zacznie zmieniać kolor. Zdjąć z patelni i zostawić do ostudzenia. Na dużej patelni rozgrzać masło. Dodać imbir, skórkę pomarańczową oraz cukier. Chwilę przesmażyć. Obrać banany i pokroić w ukośne plasterki. Włożyć na patelnię i smażyć 1 – 2 minuty do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Odwrócić banany na drugą stronę. Chwilę potrzymać w sosie. Zdjąć z patelni i wyłożyć na ciepłe talerze. Trzymać w cieple. Podgrzać sos, wlać likier i wymieszać. Podpalić. Gdy zniknie ogień sosem polać banany. Posypać sezamem i kokosem. Udekorować plasterkami limonki. Podawać.

Banany z imbirem i pomarańczą

środa, 13 kwietnia 2011, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/04/13 05:51:11
Smażone banany juz jakiś czas za mną chodzą, ale jakoś do tej pory jeszcze takich nie jadłam;)
-
2011/04/13 06:00:10
To dobrze trafiłaś, bo to przepis idealny na pierwszy raz;-)
-
2011/04/13 06:06:23
Proste w wykonaniu, już czuję ich smak!!! ZDAM RELACJĘ JAK ZROBIĘ :)
-
2011/04/13 06:23:29
Taka wersja smażonych bananów bardzo mi się podoba - tyle w nich dobrego : imbir, kokos , pomarańcza ... mniam ! :)
-
2011/04/13 06:26:44
No i sezam!;-)
-
2011/04/13 07:42:11
ja wczoraj wykorzystałam wszystkie banany do naleśników. ale jak tylko zaopatrzę się w nie- poczynię takie pyszności jak u Was;)
-
2011/04/13 08:12:04
To ja musze zakupić banany. Uwielbiam je na ciepło, mają wtedy zupełnie inny smak, bardziej intensywny i słodszy. Pycha-mniam!
-
2011/04/13 10:05:27
Jadłam już smażone banany, ale w takim połączeniu muszą niesamowicie smakować
-
2011/04/13 10:16:45
Andrzeju, a w ktróym miejscu dodajemy cukier? Bo chyba nie napisaliście, a chętnie przygotuję sobie takie banany, bo zapowiadają się bardzo smacznie :)
-
2011/04/13 10:51:37
Już poprawiłem. Cukier dodaje się do imbiru i skórki.
-
2011/04/13 11:03:28
Baaardzo bananowo :)) Musiały być pyszne! Ja nigdy nie jadłam smażonych bananów.Chętnie wypróbuję , a w lodówce dwa banany mnie juz pytają : "co z nami, co z nami"? ;-))
Miłego dnia :)
-
2011/04/13 11:33:14
Ooo, wierzę, że to niebo w gębie. teraz to mi narobiliście smaka.
-
2011/04/13 15:41:33
Chętnie bym spróbowała tylko trochę boje się bo raz smazyłam banana i wyszła mi ciapa, w dodastku niezbyt smaczna. Może tym razem się uda:)
-
Gość: lubogda, apn-95-41-55-185.dynamic.gprs.plus.pl
2011/04/13 21:07:51
Wykwintny deser z azjatycką nutą. Przepis wprowadzam do mojego zeszytu. Pozdrawiam Ludka
-
2011/04/19 22:58:02
miałam okazję ostatnio jeść smażone banany w sosie pomarańczowym jako dodatek do sufletu czekoladowego - pyszności! Rozpłynęłam się...


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi