czyli zapiski z naszych doświadczeń kulinarnych
Blog > Komentarze do wpisu

2016. Zraziki z mięsa mielonego

Gotujemy po polsku!

Jak widzicie zamiast zrazików wyszły nam całkiem pokaźne zrazy;-) Nie mniej są smaczne, a fajnym dodatkiem jest tymianek, który bardzo dobrze komponuje się z grzybami. Przepis pochodzi ze strony Witryna Wiejska, a konkretnie z wydawnictwa pt.  "Na łęczyńskim stole" i jest on naszą drugą propozycją w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. Przy okazji kuż teraz zapraszamy popołudniu na kolejny polski przepis regionalny.

SKŁADNIKI: pół kilograma mięsa mielonego, 1 bułka, 15 dag pieczarek, 1 mały pęczek natki pietruszki, pół łyżeczki suszonego tymianku lub cząbru, 1 szklanka mleka, sól i pieprz do smaku.

SPOSÓB WYKONANIA: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i wyrobić na gładką masę. Pieczarki drobno posiekać, przyrumienić na oleju, dodać posiekaną natkę i wymieszać. Z masy mięsnej formować małe placuszki. Na środku kłaść łyżkę pieczarek i formować zraziki. Usmażyć na oleju. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.

Zraziki z mięsa mielonego

sobota, 12 listopada 2011, grumko

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/12 06:27:07
Lubię zrazy, z pieczarkami na pewno smakują swietnie.
:)
miłego dnia :)
-
2011/11/12 07:46:26
Pycha:)
-
2011/11/12 08:03:01
Wprawdzie wielka fanka naszej rodzimej kuchni nie jestem, ale na takiego zrazila (czy tez zraza ;)) dalabym sie skusic :)
-
2011/11/12 08:04:15
O czyli tym razem kuchnia wschodnia:) lubię poznawać nasze rodzime smaki i taki obiadek też mogłabym zjeść:)
-
2011/11/12 08:44:05
Czyli już wiem, co dziś będę miała na obiad. Wszystkie składniki mam akurat w lodówce. Ja spróbuję z dodatkiem cząbru;)
-
2011/11/12 09:25:14
o z pieczarkami, muszą być pyszne :)
-
2011/11/12 09:33:14
Robię czasem kotleciki mielone nadziewane pieczarkami, są pyszne!!!!!
-
2011/11/12 10:49:03
Mam bardzo podobny przepis na zrazy w książce rycerskiej :)
-
2011/11/12 11:41:58
Bardzo lubię cząber i tymianek w daniach mięsnych :)
-
2011/11/12 14:44:59
mniam, mniam smakowite:)
-
2011/11/12 20:10:51
Zjedzone ze smakiem;) Szkoda tylko, że za późno je zrobiłam, bo już światło nie było za dobre. Ale Luby deklaruje się jutro kupić mięsko i powtórzyć danie;)
-
2011/11/12 20:13:09
No proszę;-)


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi