Kuchnia Andrzeja

Wpis

czwartek, 27 kwietnia 2017

Jajecznica w różnych postaciach

Jajecznica to potrawa tak prosta, że nawet trudno nazwać ją potrawą. Bo co za filozofia jest w przygotowaniu paru jajek, podgrzaniu patelni, dodaniu trochę masła/smalcu/boczku i rozbiciu kilku jajek? Mimo swojej prostoty, jajecznica może być przygotowywana na wiele różnych sposób, często będzie ona bardziej złożona niż w najprostszej postaci. Jajecznica jest bardzo wdzięczna, ponieważ możemy dodawać do niej wiele różnych składników. Do najpopularniejszych należą: boczek, pomidory/przecier pomidorowy, grzyby (np. kurki). Jednak składniki zależą właściwie tylko od naszej kreatywności, ponieważ nikt nie broni nam dodawać kukurydzy, sera żółtego, selera, szczypiorku czy czegoś innego. Jedni będą zwolennikami doprawiania np. pieprzem czy też solą, inni jedzenia z keczupem, a jeszcze inni będą woleli jeść bez żadnych przypraw. Osobiście uwielbiam jeść jajecznice z białym, świeżym pieczywem, posmarowanym pysznym masłem. Czasami, jeśli nie mam dobrego pomysłu na jajecznicę albo odpowiednich składników, jem ją po prostu z keczupem, ale wiem że to trochę zabija smak, ponieważ czuj się głównie keczup.

Także jajka sadzone można robić na różne sposoby. Rozbić na szynce, dodać na wierzch ser żółty, a nie tylko ograniczać się do samego jajka. A Wy w jaki sposób lubicie przygotowywać jajecznice, jajka sadzone czy inne postacie jajek? Może są tutaj fani jajecznicy na słodko?

Szczegóły wpisu

Tagi:
Autor(ka):
alehistoria
Czas publikacji:
czwartek, 27 kwietnia 2017 00:39

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz