czyli Irena i Andrzej w podróży, w kuchni i na co dzień.
poniedziałek, 30 grudnia 2013

Przepis pochodzi z serwisu Cadbury Kitchen.

Sernik czekoladowy z suszonymi owocami
SKŁADNIKI: 1 szklanka posiekanych suszonych owoców, 1 szklanka ciemnego piwa (rodzaj Ale), 1 łyżka golden syrop lub miodu, 1 szklanka pokruszonych ciasteczek czekoladowych, 1/4 szklanki mielonych migdałów, 1 łyżeczka cynamonu, 80 g rozpuszczonego masła, 500 g serka kremowego typu Philadelphia, 2/3 szklanki drobnego cukru, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody, 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g rozpuszczonej białej czekolady, 1 szklanka lekko ubitej gęstej śmietany, 50 g rozpuszczonej ciemnej czekolady, posiekane wiśnie kandyzowane.

SPOSÓB WYKONANIA: Suszone owoce zalać piwem i golden syropem. Wymieszać, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Odcedzić. Zalewa nie będzie potrzebna. Wymieszać pokruszone ciasteczka, migdały, cynamon oraz masło. Masą wyłożyć natłuszczoną tortownicę o średnicy 20 cm. Schłodzić. Serek utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać żelatynę. Wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać mleczną czekoladę, cynamon oraz owoce. Do drugiej części wmieszać samą białą czekoladę. Do każdej części wmieszać po pół szklanki ubitej śmietany. Do tortownicy wyłożyć masę z owocami. Wygładzić i wyłożyć masę z białą czekoladą. Przykryć i wstawić do lodówki na min. 3 godziny, aż masa się zetnie. Na papierze do pieczenia rozsmarować warstwę ciemnej czekolady. Odstawić do zastygnięcia. Połamać na kawałki i wraz z kandyzowanymi wiśniami użyć do ozdobienia sernika.

Sernik czekoladowy z suszonymi owocami

04:24, grumko , deserowo
Link
niedziela, 29 grudnia 2013

Przepis pochodzi z serwisu BBC Good Food.

Wątróbki drobiowe na toście
SKŁADNIKI: 25 dag wątróbek drobiowych, 2 posiekane szalotki, duża garść posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanych kaparów, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego z sherry, 4 kromki pieczywa, 1 łyżka mąki, szczypta pieprzu cayenne, sól i pieprz do smaku.

SPOSÓB WYKONANIA: Wątróbki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać szalotki z natką, kaparami. Dodać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę octu winnego. Wymieszać. Upiec pieczywo. Wątróbki obtoczyć w mieszance z mąki i pieprzu. Usmażyć na pozostałej oliwie. Doprawić solą i pieprzem. Skropić pozostałym octem. Gotować 1 minutę. Dodać szalotki, natkę i kapary. Wymieszać. Nakładać na tosty. Doprawić solą i pieprzem i podawać.

Wątróbki drobiowe na toście

04:52, grumko , śniadaniowo
Link
sobota, 28 grudnia 2013

Przepis pochodzi z serwisu My Recipes.

Zupa z grzybów i dzikiego ryżu
SKŁADNIKI: 3/4 szklanki dzikiego ryżu - dodaliśmy mieszankę ryż dziki + paraboiled, 1 łyżka soli, 3 dag suszonych grzybów, 5 łyżek masła w temperaturze pokojowej, 12 dag posiekanego wędzonego boczku, 25 dag posiekanych grzybów np. pieczarki, 1 posiekany w plasterki por, 2 łyżki mąki, pół szklanki białego wytrawnego wina, 4 szklanki bulionu z kurczaka, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 2/3 szklanki śmietany kremówki.

SPOSÓB WYKONANIA: Ryż i sól zalać 8 szklankami wody. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 45 minut. Odcedzić, odstawić. Suszone grzyby zalać 1 i pół szklanki gorącej wody. Odstawić na 15 minut. W garnku na łyżce masła podsmażyć boczek. Do boczku dodać świeże grzyby i pora. Smażyć 10 minut. Suszone grzyby odcedzić i przełożyć do garnka. Warzywa i boczek posypać mąką, dodać wino, wodę z moczenia grzybów i bulion. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie wymieszać 4 łyżki masła, natkę pietruszki i pieprz. Do zupy dodać ugotowany dziki ryż. Gotować przez 10 minut. Dodać śmietanę i gotować przez minutę. Zupę przelać do talerzy lub miseczek. Ozdobić masłem pietruszkowym.

Zupa z grzybów i dzikiego ryżu

04:43, grumko , zupowo
Link
piątek, 27 grudnia 2013

Przepis pochodzi z serwisu My Recipes.

Pieczona pierś kaczki z marmoladą pomarańczową
SKŁADNIKI: pół szklanki sosu sojowego, pół szklanki białego octu winnego, pół szklanki miodu, 2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 i pół łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 4 piersi kaczki (każda po 45 dag), 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej, posiekana natka pietruszki.

SPOSÓB WYKONANIA: Piersi kaczki wymieszać z 6 pierwszymi składnikami. Nakryć i odstawić do lodówki na 24 godziny. Rozgrzać grill. Kaczkę grillować z każdej strony podlewając marynatą. Zgrillowane piersi układać skórą do góry w naczyniu do zapiekania. Każdą pierś posmarować marmoladą. Zapiekać, aż marmolada zgęstnieje. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.

Pieczona pierś kaczki z marmoladą pomarańczową

04:26, grumko , drugodaniowo
Link
czwartek, 26 grudnia 2013

Przepis pochodzi z serwisu Allrecipes.pl.

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkami
SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki, 250 g śledzi (matjasów), 2 jajka na twardo, 1 duża cebula, sól do smaku, 1 duże kwaskowate jabłko, 100 g kiszonych ogórków, 200 ml majonezu, 100 ml chudego jogurtu, szczypta białego pieprzu, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka musztardy.

SPOSÓB WYKONANIA: Ziemniaki w mundurkach gotować w osolonej wodzie przez 20-25 minut. Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie ok. 1 godzinę, ale jeśli kupiliśmy śledzie w zalewie to sprawdźmy smak, bo tych na ogół nie trzeba moczyć. Pokroić śledzie w kostkę. Cebulę, ugotowane jajka i jabłko pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w plasterki. Ziemniaki odcedzić, wystudzić, obrać, a następnie pokroić w plasterki i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki oraz musztardę do smaku. Zamiast musztardy można dać chrzan. Jeśli sos będzie za mało kwaskowaty dodać soku z cytryny, a jeśli zbyt kwaśny to szczyptę cukru - my sos przygotowaliśmy z połowy ilości i było go wystarczająco dużo. Polewamy sosem sałatkę i delikatnie mieszamy.

Sałatka śledziowa z ziemniakami i jajkami

06:19, grumko , sałatkowo
Link
środa, 25 grudnia 2013

Przepis pochodzi z serwisu My Recipes.

Sałatka Cezar z grillowanym łososiem
SKŁADNIKI: pół szklanki jogurtu naturalnego, pół szklanki startego sera parmezan, 2 łyżki musztardy Dijon, 2 łyżki soku z limonki, pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki soli, pół łyżeczki sosu Worcestershire, 2 posiekane ząbki czosnku, 45 dag filetów z łososia, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/4 łyżeczki soli, 8 szklanek sałaty np. rzymskiej lub mieszanki sałat, grzanki, tłuszcz.

SPOSÓB WYKONANIA: Jogurt wyłożyć na gruby papier kuchenny. Rozsmarować go na grubość ok. 1 cm. Przykryć kolejną warstwą papieru kuchennego. Odstawić na 5 minut. Łyżką przełożyć jogurt do blendera. Dodać ser i 6 kolejnych składników (aż do czosnku) i zmiksować na gładki sos. Przełożyć do naczynia z zamknięciem i odstawić do lodówki na 30 minut. Nagrzać grill. Łososia doprawić solą i pieprzem. Grill posmarować tłuszczem. Zgrillować łososia. Podzielić widelcem na kawałki. Sałatę przełożyć do miski. Polać sosem, dodać grzanki i wymieszać. Na 4 talerze wykładać po 2 szklanki sałaty. Na wierzchu układać kawałki łososia.

Sałatka Cezar z grillowanym łososiem

05:17, grumko , sałatkowo
Link
wtorek, 24 grudnia 2013

Przepis pochodzi bloga Mirabelkowy Blog.

Korzystając z okazji życzymy wszystkim
Smacznych Świąt!
Irena i Andrzej

Gruzińskie ciasto herbaciane
SKŁADNIKI: 200 ml mocnej, zaparzonej czarnej herbaty (lekko ciepłej), 2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 2 jajka, 1 szklanka cukru (można trochę mniej), 3 łyżki konfitur - dodaliśmy morelowe, 1 łyżeczka sody (z lekkim czubkiem), po pół łyżeczki cynamonu, mielonego imbiru i kardamonu, orzechy i suszone owoce wg uznania – u nas orzechy laskowe i garść mieszanki keksowej.

SPOSÓB WYKONANIA: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodać olej, konfiturę i herbatę. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodać do ciasta i krótko wymieszać łyżką lub trzepaczką – do połączenia składników. Na koniec dodać bakalie i jeszcze raz krótko wymieszać. Podłużną foremkę o długości 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.

Gruzińskie ciasto herbaciane

04:30, grumko , deserowo
Link
poniedziałek, 23 grudnia 2013

Hiszpania: Hiszpańskie kulki z mięsa mielonego/ Albondigas
ŻRÓDŁO: „Cooking Spanish” Wydawnictwa Whitecup

Przepis inspirowany naszym pobytem na Majorce w październiku 2013. Obszerną relację z tego wyjazdu znajdziecie po kliknięciu TUTAJ.

SKŁADNIKI: po 175 g mielonego mięsa wieprzowego i cielęcego, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 35 g bułki tartej, po 1 łyżeczce mielonych: kolendry, gałki muszkatołowej i kuminu, szczypta mielonego cynamonu, 1 jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek. Ostry sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 posiekana cebula, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, 125 ml wytrawnego białego wina, 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów, 1 łyżka pasty pomidorowej, 125 ml bulionu z kurczaka, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 80 g zielonego groszku.

SPOSÓB WYKONANIA: W misce wymieszać mięso, czosnek, bułkę tartą, przyprawy, jajko, nieco soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać na gładką masę, następnie wstawić na pół godziny do lodówki. Nabierać łyżką porcje mięsa i rolować w kulki. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć na niej kulki mięsne partiami, każdą partię po zdjęciu z patelni osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przygotować ostry sos pomidorowy: na patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę i podsmażać na niej cebulę przez 3 minuty. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać pomidory, pastę i bulion i gotować przez 10 minut. Dodać pieprz cayenne, groszek i kulki mięsne i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, do zgęstnienia sosu. Podawać gorące.

Hiszpańskie kulki z mięsa mielonego

04:35, grumko , drugodaniowo
Link
niedziela, 22 grudnia 2013
Nowa strona 1

Czas na podsumowanie naszej pięcioletniej kulinarnej podróży po świecie.
Ze względu na ogromną rozległość tematu naszą zabawę podzieliliśmy na cztery etapy:
- 2009 – Z Widelcem po Europie
- 2010 - Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk
- 2011 - Z Widelcem po Azji
- 2012 – 2013 - Z Widelcem przez Afrykę, Australię i Oceanię
W sumie „Z Widelcem...” odwiedziliśmy 187 państw, przygotowaliśmy 1465 dania, a dzięki wsparciu kulinarnych blogerek do podsumowania dopisać możemy kolejnych 1337 przepisów.
Dziękujemy za wspólną zabawę!!

Z Widelcem... - podsumowanie

12:10, grumko , OGÓLNIE
Link

Karaiby: Potrawka z kurczaka z Tobago
ŻRÓDŁO: Caribbean / The Australian Women’s Weekly.

Przepis inspirowany naszymi wakacjami w Paryżu i na Martynice na przełomie czerwca i lipca 2013r. Obszerną relację z tego wyjazdu znajdziecie po kliknięciu TUTAJ.

SKŁADNIKI: 75 g masła, 1 kurczak ok. 1,5 kg podzielony na porcje, 2 średnie cebule pokrojone w plasterki, 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku, 1 łyżka curry w proszku, 1 posiekana papryczka chili, pół łyżeczki szafranu, 1 szklanka mleczka kokosowego, pół łyżeczki soli, 2 szklanki wody.

SPOSÓB WYKONANIA: Na maśle zrumienić kurczaka. Wyjąć i odstawić. Na tym samym tłuszczu smażyć cebulę i czosnek. Dodać curry, chili i szafran. Gotować mieszając przez minutę. Dodać kurczaka i połowę mleczka kokosowego. Doprawić solą i podlać wodą tak aby przykrywała kurczaka. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować 40 minut. Dodać pozostałe mleczko, podgrzać i podawać.

Potrawka z kurczaka z Tobago

05:44, grumko , drugodaniowo
Link
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 296


grumkolandia.pl





Z Widelcem po Afryce i Australii

Z Widelcem po Azji

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Z widelcem po Europie

Spis treści od A do Z

Gwiazdkowo

Upiecz Smakowity Chleb!

Gotujemy po polsku! - edycja IV - podsumowanie

Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja III - podsumowanie

Dzień Czosnku 2010 - podsumowanie

Gotujemy po polsku! - edycja II - podsumowanie

19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku - podsumowanie

Gotujemy po Polsku!! - podsumowanie

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi